It is currently Wed Oct 20, 2021 10:23 am


All times are UTC [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Dragon's Lair strange sound coming of game speakers on start
PostPosted: Sat May 21, 2016 7:59 pm 
Registered User
Registered  User

Joined: Wed Jan 06, 2016 2:59 pm
Posts: 3
I received Dexter a couple of weeks ago and have been busy, but finally got around to installing it yesterday.

I think I was an early order and also told you about Shaun Wood's Merlin project back in the day...

Good news is that it worked right out of the game (granted, I only tested it for a couple of minutes, but it emulated the LD-V1000 no problem).

Background:

Installed into standard machine (no Merlin board, had reverted back to original ROMs) with original LD-V1000 (bought a new one off ebay awhile back) - so original, standard DL machine.

I bought Dexter w/DL, SA, and Thayer's Quest images.

Questions:

1. When I powered up DL it made a rising pitch (do-do-do-do) sound out of game speakers. Clearly generated by GI sound chip. Sounded like a board error message (altering me). Never heard it before. It went away after sounding for a bit and machine booted up and worked. But this worried/worries me? Insights into what error it is flagging and whether this is normal would be appreciated.

2. I own a Merlin 8000 board and saw you a video on your FB page showing DL and SA running from same cabinet. I own both (as well as Thayer's Quest) and would like to do instant switching without having to go through Dexter Manager to manually do so. Do I just need to get a ROM update from Shaun for Merlin or is there more to it than that?

3. Is the DL image the one from the remanufactured disc with the added scenes? I also own that disc as well.


Top
Offline Profile  
 
 Post subject: Re: Dragon's Lair strange sound coming of game speakers on s
PostPosted: Sat May 21, 2016 8:01 pm 
DAPHNE Creator
DAPHNE Creator

Joined: Sat Jan 20, 2001 1:00 am
Posts: 2125
Location: Salt Lake City,Utah, USA
Crocodilian wrote:
1. When I powered up DL it made a rising pitch (do-do-do-do) sound out of game speakers. Clearly generated by GI sound chip. Sounded like a board error message (altering me). Never heard it before. It went away after sounding for a bit and machine booted up and worked. But this worried/worries me? Insights into what error it is flagging and whether this is normal would be appreciated.


Does it sound like a loud buzzing? I am getting that on my cab too with Dexter. It buzzes after the first beep but goes away after the second beep. I think it's harmless. I don't yet know what causes it.

Quote:
2. I own a Merlin 8000 board and saw you a video on your FB page showing DL and SA running from same cabinet. I own both (as well as Thayer's Quest) and would like to do instant switching without having to go through Dexter Manager to manually do so. Do I just need to get a ROM update from Shaun for Merlin or is there more to it than that?


Unfortunately, this feature isn't yet available to the public. It will require a Merlin and Dexter update when it's finished.

Quote:
3. Is the DL image the one from the remanufactured disc with the added scenes? I also own that disc as well.


yes, it is the 2002 limited edition disc.

_________________
Check out my cool projects!


Top
Offline Profile  
 
 Post subject: Re: Dragon's Lair strange sound coming of game speakers on s
PostPosted: Sun May 22, 2016 3:42 pm 
Registered User
Registered  User

Joined: Wed Jan 06, 2016 2:59 pm
Posts: 3
No, the sound is not a buzzing.

It is generated by the motherboard as it happens without audio Jack's plugged into Merlin.

It is a tonal - tones of ascending pitches - repeated multiple times.

The LED score panel does seem to work properly - counting down.

The standard beeps also work.

I'm wondering what the error tone is caused by and if it signifies a larger issue that needs correcting?

Thanks


Top
Offline Profile  
 
 Post subject: Re: Dragon's Lair strange sound coming of game speakers on s
PostPosted: Sun May 22, 2016 5:15 pm 
Registered User
Registered  User
User avatar

Joined: Fri Mar 21, 2008 3:00 am
Posts: 27
Location: Midlothian, TX
What you describe sounds like the diagnostics test for the sound chip.
But if you're using Merlin as your ROM board, that code has been removed, unless you actually have a LaserCon MultiROM board.
You should check the label on the EPROM.

If you do have a Merlin, and it can't be diagnostics, then the sound may be due to a failing GI Sound chip.

I recommend that you remove and re-set your sound chip (U19), and then toggle all of your dip-switches. A7, which controls diagnostics may not be making good contact.

If it is an issue with the ROM, just wait until Merlin-Dx is ready. You will be getting a new ROM when we do the upgrade.
Be sure to remind me of this issue when you order the Dx upgrade.


Top
Offline Profile  
 
 Post subject: Re: Dragon's Lair strange sound coming of game speakers on s
PostPosted: Tue May 24, 2016 1:20 pm 
Registered User
Registered  User

Joined: Wed Jan 06, 2016 2:59 pm
Posts: 3
Thanks, Shaun.

I bet you are right on the dip switches as mine are a bit loose.

When I get some time, I will try that before unseating the GI chip - and let you both know.

Thanks


Top
Offline Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net